Intervju

- Lena, svetsmedarbetare på Furhoffs

Nästa vecka är det dags för vår Svetskväll för kvinnor där de får testa på svetsyrket hos oss och förhoppningsvis bli intresserade av att gå en utbildning inom svets. Hos oss på Furhoffs har vi flera kvinnliga svetsmedarbetare, trots att det fortfarande är ett mansdominerat yrke. En av våra medarbetare är Lena och vi passade på att ställa några frågor till henne om hennes yrkesval och om hon har några tips till andra kvinnor som är sugna på att börja svetsa.

Hej Lena! Hur länge har du arbetat som svetsare och gick det till när du valde ditt yrke?
Jag har arbetat som svetsare i 10 år nu. Dessförinnan hade jag arbetat som fritidspedagog, också det i 10 år. Jag var sugen på att bryta bana och genom en vän fick jag tips om svetsyrket. Eftersom jag tycker om att arbeta praktiskt sökte jag mig till en svetsutbildning via Komvux. Jag kände direkt att det var ett yrke som passade mig och efter ett års utbildning fick jag anställning på Furhoffs.
 

"Det är den stora variationen jag gillar
allra mest med mitt jobb!"

- Lena, svetsare på Furhoffs

Vad är roligast med att jobba inom svets?
Att få arbeta med händerna och att tillverka så många olika produkter. Det är ett varierande och kul arbete och det känns roligt att det jag svetsat sedan köps av en förhoppningsvis mycket nöjd kund!

Vilken skulle du säga är den största utmaningen?
Det är nog alla olika tekniker och sätt våra produkter tillverkas på – men det är den stora variationen jag gillar allra mest med mitt jobb!

Vilka råd skulle du vilja ge kvinnor som är sugna på att börja svetsa?
Gå en svetsutbildning! Det finns på många ställen runt om i landet, ofta genom vuxenutbildningen. Studietiden är ofta inte så lång och man lär sig de vanligaste svetsteknikerna samt teori som är bra att ha med sig inom industrin. Efter avslutade studier är det relativt lätt att få arbete eftersom efterfrågan på duktiga svetsare är stor.
 

Hos oss på Furhoffs Rostfria är svetsning en stor del av vår verksamhet. Vi arbetar med flera olika svetsmetoder, bland annat TIG- och MAG-svetsning samt har kollaborativa svetsrobotar. Vi är certifierade enligt kvalitetssystemet för svetsning ISO 3834-2.
Läs mer om vår produktion här.